Cornelis le Mair

Cornelis le Mair, de unieke kwaliteit van oude meesters

De in 1944 te Eindhoven geboren kunstschilder Cornelis le Mair kan men met recht een natuurtalent noemen. Al op de kleuterschool, amper vijf jaar oud, moet hij in alle klassen zijn tekeningen laten zien. Na het doorlopen van de middelbare school gaat hij studeren aan de kunstacademie in Den Bosch.

In 1968 studeert Le Mair cum laude bij hem af in de richting portret- en figuurschilderen. Zijn leraar zet hem tevens op het spoor van het stilleven, een genre waarin hij zich is blijven bekwamen. De stijl waarin hij werkt noemt hij zelf traditioneel-ambachtelijk, waarvoor een groot tekentalent, veel kennis en een nimmer aflatende oefening is vereist. Daardoor kunnen de schilderijen van Le Mair terecht worden vergeleken met die van de Oude Meesters.

Vroegere grote exposities waaraan de media veel aandacht hebben besteed, zijn de overzichtstentoonstelling in Museum Kempenland (1994), de eenmanstentoonstelling in Slot Zeist (1998) en de overzichtstentoonstelling in het Westfries Museum (1999). In 2004 organiseerde Museum Kempenland een tentoonstelling rondom zijn maquette van een gebouwencomplex, het zogeheten Vanitas-paleis. In 2014 was opnieuw Slot Zeist de locatie met een grote tenstoonstelling van Cornelis’ werken.  Recentelijk in 2016 was er een tentoonstelling van zijn werken in Museum Slager in ’s-Hertogenbosch en het Breda’s Museum.

Maak vrijblijvend een afspraak voor een bespreking van uw gewenste portret met Riny van As
 bel +31(0)627197855