Nico Vrielink

Nico Vrielink, portret in magische vrijzinnigheid

 Nico Vrielink is wereldvermaard door op constant hoog niveau kunstwerken te schilderen en te verkopen. Door liefhebbers en kenners, in zowel het westen als het oosten, is hij een wereldwijd een vaak bezocht en bekroond exposant. Vele honderden particulieren, verzamelaars, instellingen en musea bevestigen daarmee iedere dag opnieuw de uniciteit van zijn oeuvre.

Inmiddels in 35 jaar naar schatting zo’n 10.000 schilderijen en 12 boeken verder is zijn succes een vanzelfsprekendheid, evenals het inherent nooit uitblijvende commentaar daarop van enkele critici. Zij verwarren kunstzinnig succes vaak met commercie, terwijl dit er eenvoudig het gevolg van is. Zo getuige ook de geschiedenis. Van Michelangelo tot Rubens. Bij aantijgingen volgt van Nico dan ook een terecht “So What?” of een oprechte bevestiging als “Zo ben ik ook”. Want Vrielink schildert in openheid zoals het hem zelf bekoort.

Voor hen die van Nico Vrielink graag een portret willen betrekken, begrijpen dat zijn werk meer is dan het zoeken van gelijkenis. Zijn ‘kunstdenken’ betreft een vrijheid van onderzoeken, experimenteren en combineren.

Hij laat de bevindingen van portretten voor de kijker open, maar verduidelijkt zijn gedachtegang als volgt: “Mijn portretten zetten aan om veelzijdiger naar mensen te kijken. Dat gaat er bij iedere portretopdracht ook bij mijzelf aan vooraf. Vaak hebben mensen bij een bepaalde gezichtsexpressie bijvoorbeeld al direct een (voor)oordeel, terwijl de werkelijkheid heel anders kan zijn. Genetische invloeden of een interne beleving kunnen de betekenis van de mimiek vertekenen. Andersom kunnen wij zelf in een stemming zijn of mogelijkheden ontdekken waardoor we dingen kunnen zien die er in werkelijkheid niet zijn. Mijn interpretatie voor een portret maakt iets los dat het inzicht breder kan verrijken. Daarmee bewijs ik blijkbaar steeds opnieuw niet alleen mezelf maar onbewust ook anderen op een kunstzinnige manier een dienst.”

Maak vrijblijvend een afspraak voor een bespreking van uw gewenste portret met Riny van As
 bel +31(0)627197855